Webdesign & Webontwikkeling

Installeer een spamfilter
Je kunt een spamfilter installeren die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk ongewenste e-mail wordt tegengehouden. Deze filters worden automatisch bijgewerkt, zodat ze altijd de meest recente spammails die in omloop zijn kunnen weren. Surf naar mailwasher.net en download het gratis programma. Dit programma bekijkt iedere keer welke mailtjes er op de server staan en welke daarvan mogelijk spam bevatten. Een ander voorbeeld van een goede spamfilter is SPAMfighter. Dit programma is verkrijgbaar als gratis standard-versie of als Pro-versie voor 25 euro, met 30 dagen op proef. Bekijk de test van verschillende anti-spamprogramma’s.

Bescherm de mailadressen op je site
Door e-mailadressen op een website te zetten, zet je de deur open voor zogenoemde spam-bots. Deze programma’s scannen het web op e-mailadressen en gebruiken deze voor het versturen van de spam. Je kunt dit voorkomen door het e-mailadres gecodeerd in de brontekst te verstoppen. Dit kan met behulp van codeerprogramma’s die overal te vinden zijn op internet. Die zetten de HTML-code om in een code die de spam-bot niet kan herkennen, maar die de website toch weergeeft als aanklikbare link. Je vindt zo’n codeerprogramma bijvoorbeeld via PGP.

Meld je niet af via links in de spammail 
Onderaan de meeste spam staat een boodschap dat je je kunt uitschrijven voor de mailinglist. Doe dit nooit.. De spammer weet dan dat je e-mailadres bestaat en dat je je e-mail ook nog leest. Je adres wordt daarmee alleen maar waardevoller en je zult meer spam krijgen.

Block spamonderwerpen in de mail 
Krijg je vaak spam met hetzelfde onderwerp? Door het aanmaken van berichtregels in Outlook of Outlook Express kun je deze automatisch bij binnenkomst laten verwijzen naar de prullenbak. Het heeft overigens geen zin om de afzender van de spam te verwerken in een mailregel, want de afzender kan telkens veranderen.

Meld je af voor ongewenste e-mail 
Op Infofilter.nl vindt je een digitale versie van de ja/nee-sticker op de brievenbus. Je kunt zich hier niet alleen afmelden voor ongewenste reclame per e-mail, maar ook voor reclamepost, -telefoontjes en sms’jes. De officiële bedrijven in Nederland vallen je niet meer lastig.

Gebruik markeringen 
Een belangrijke stap in het filteren van e-mail, is bepalen wat belangrijk is en wat niet. Gebruik de mogelijkheid tot markering, bijvoorbeeld in Outlook met vlaggetjes om belangrijke mail te markeren. Zo springen deze e-mails vanzelf in het oog, waardoor de onbelangrijke e-mail geen aandacht krijgt. Deze kun je later in één klap verwijderen.

Gebruik meerdere e-mailadressen 
Hou je zakelijke e-mailadres ook strikt zakelijk. Gebruik een andere gratis e-mailprovider (zoals Hotmail of Gmail) voor e-mails van andere aard, maar ook voor bijvoorbeeld registratie op websites of voor een forum. Via Spamgourmet.com kun je gratis een account aanmaken dat je in staat stelt eindeloos nieuwe e-mailadressen aan te maken met dezelfde gebruikersnaam. De eerste tien mails worden doorgezonden naar je reguliere adres, waarna het mailadres automatisch wordt vernietigd.

Neem spammers in de maling 
Wellicht neem je deel aan discussiegroepen op internet of ben je aangesloten bij een mailinglist. Let dan goed op bij het invullen van je e-mailadres. Spammers hebben speciale software waarmee ze heel internet afspeuren op jacht naar e-mailadressen. Een doodsimpel trucje zorgt ervoor dat je deze software in de maling kunt nemen, namelijk door in hoofdletters NOSPAM aan je mailadres toe te voegen wanneer je het ergens invult. Op deze manier pikt de software van de spammers een verkeerd adres op, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat dit adres niet klopt en hoe het moet worden aangepast.

Gebruik de BCC-optie 
Als je hetzelfde mailtje aan meerdere mensen tegelijk stuurt (CC’en) weet iedere ontvanger de e-mailadressen van alle geadresseerden. Dit voorkom je door het gebruik van de BCC-functie in uw mailprogramma. BCC staat voor Blind Carbon Copy en zorgt ervoor dat alleen de afzender weet naar wie de mailtjes allemaal verstuurd zijn. Het meest gebruikte e-mailprogramma, Outlook Express, geeft het BCC-veld niet standaard weer. Maak een nieuw mailtje aan door in Outlook Express de knop ‘Nieuw bericht’ aan te klikken. Klik bij dit nieuwe mailtje op het tabblad ‘Beeld’ en kies voor ‘Alle koppen’.

Controleer uw mail op vaste tijdstippen 
Wanneer je de hele dag in uw inbox zit te staren, trekken de ongewenste mailtjes onbedoeld uw aandacht. Door bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag in uw mailbox te kijken, kun je in één klap alle onzinnige mail verwijderen die je die dag hebt binnengekregen (als de spamfilter dit nog niet voor je heeft gedaan).

Bron: MKB Servicedesk